. FIGEĽ: Sme presvedčení, že politická mapa Slovenska sa dá zmeniť

24.11.2012 Košice

Košice 24. novembra (TASR) – Aktuálna politická situácia na Slovensku, v Európe, ale aj ďalšie úlohy, ktoré plánuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) riešiť v nasledujúcom období, boli dnes v Košiciach témami stretnutia predsedov okresných a krajských štruktúr hnutia s vedením strany.

"Chceme sa zodpovedne pripraviť na budúcoročné regionálne voľby. Sme presvedčení, že politická mapa Slovenska sa dá zmeniť. Ten dnešný nepomer, ktorý potvrdzuje dominanciu jednej politickej strany, počnúc budúcoročnými regionálnymi voľbami, sa dá vyvažovať z hľadiska deľby mandátov," povedal TASR predseda KDH Ján Figeľ.

Podľa neho KDH ako tradičné, moderné a otvorené hnutie chce vytvárať politickú alternatívu ľavicovému Smeru-SD na rôznych úrovniach správy vecí verejných. Dodal, že prvou métou sú regionálne voľby a následne prezidentské a európske.

"Stretnutie s primátormi, starostami, predstaviteľmi VÚC a následne lídrami našich krajských a okresných straníckych štruktúr je nástroj pre mobilizáciu aktivít na komunálnej a regionálnej úrovni tak, aby na budúci rok priniesol novú, zmenenú, viac vyváženú regionálnu politickú mapu," povedal Figeľ.

Podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík konštatoval, že so zástupcami obcí a miest diskutovali aj o šetrení, ktoré chce presadzovať vláda v oblasti samospráv. Zdôraznil, že rovnaké percentuálne šetrenie, ktoré vláda žiada od samospráv, je podľa KDH neférové.

"Zodpovední starostovia sa sťažujú, že už šetrili, prepúšťali, a teraz majú znova. Vláda by nemala presúvať bremeno konsolidácie na samosprávy, keď sama zvyšuje svoje výdavky," povedal Moravčík. Pripomenul, že venovať by sa mala daňovým únikom a verejnému obstarávaniu.

Keďže na východe Slovenska je najviac obcí a miest s početnými rómskymi komunitami, predmetom rozhovorov predstaviteľov KDH so starostami a primátormi bola aj táto problematika. Podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej nedávno predstavená reforma sa problematike nevenuje dostatočne.

"Problematiku Rómov treba riešiť cez zamestnanosť. Starostovia a primátori deklarujú, že dokážu ponúknuť v rámci verejnoprospešných aktivít prácu pre dlhodobo nezamestnaných ľudí," povedala Szitová a dodala, že ďalším návrhom je, aby sa takéto aktivačné práce mohli vykonávať aj cez štátne podniky.

Za ďalšiu z ciest pre zlepšenie života týchto komunít považuje podporu a presadzovanie zodpovedného rodičovstva. V osadách žijú dievčatá, ktoré majú menej ako 15 rokov a tieto sa už stávajú matkami.

"Deti rodia deti. Toto je trestný čin a dosiaľ sa nikto tejto problematike nevenoval. Ak by sme to dokázali podchytiť, pomohli by sme tým dievčatám. Namiesto toho, že by boli tak skoro matkami, mohli by sa vzdelávať, hľadať si prácu," tvrdí podpredsedníčka KDH.
 

Vyberte región